♥ A WIFE & MOM'S LIFE ♥: Aina Faqihah Binti Mohd Fairuz

Monday, October 31, 2011

Aina Faqihah Binti Mohd Fairuz


N3 kali ni pasal Anak mama & papa.

Pada Ramadhan ke-3 tahun lepas, mama buat pregnancy test sejurus selepas sahur. Walaupun pada awalnya mama da dapat merasakan kehadiran anak mama ni, tapi utk kepastian, mama buat gak. Hasil keputusan positive & mama pn terus bagi tau kat papa. Reaksi papa masa tu, susah nk gambarkan, kerana papa bukan la jenis lelaki yg senang menunjukan sebarang reaksi...(haha..senang citer muka takde perasaan la...). Tapi, mama tau, papa seronok & syg sgt2 ngan nyawa yg sedang menghuni didalam rahim mama.

Sepanjang kehamilan, mama tak berdepan dengan sebarang masalah yang berisiko. Pada awal kehamilan je, mama cuma mabuk sikit. Bila usia anak mama ni cecah je usi 4 bulan dlm kandungan, sume mabuk pun hilang. Mama blh mkn cam biasa, blh gerak dgn bebas & blh senyum sampai la saat untuk melahirkan.

5 April 2011 jam 3.15 am, kesakitan mula terasa. Mama terus terpikir, inikah saatnya???.. Mama tenangkan diri, mama perhatikan jarak contraction setiap 15 minit. Mama bangun dari tempat tido & terus pegi tandas & mama perasan da turun tanda utk melahirkan. Mama tukar baju & terus kejutkan papa...(papa panik kejap...he). Mama call nyai kul 4 am utk tanya pendapat. Nyai suruh mama blk sg. buloh dulu, bila da siang baru gi hospital. Mama & papa pn terus la gerak ke sg. buloh dgn kancil yg comel tu sambil gelak & happy2 dulu.

Sampai rumah nyai, mama hilang rasa sakit contraction tu kejap. Mama tunggu la kt rmh nyai, sambil citer2 ngan nyai, ibu, mak awon, atuk & mak bee. Perasaan mama masa tu seronok, excited & takut. Nyai siap bekalkan air akar fatimah utk diminum bagi memudahkan proses bersalin..(tp, tak minum psl tertinggal kat dlm keta). 8.30 am., mama & papa bergerak ke Hospital Sungai Buloh melalui lebuhraya guthrie. Semasa dlm perjalanan, kesakitan selang 10 minit mula terasa. Sampai di hospital, papa uruskan semua urusan pendaftaran hingga selesai.


Mama dipanggil masuk utk check up & papa kena tunggu kat luar. Bermula jam 9.00 am, hingga jam 8 mlm, papa menjadi penunggu setia mama...(walaupun papa tak tau apa yg sebenarnya jadi kat mama semasa kat dlm tempat check up tu). Jam 2.15 pm, mama da rasa kesakitan selang 5 minit. kesakitan yg ssh utk digambarkan. Mama tak blh nk baring apetah lagi duduk kat katil. Mama rasa cam nk jerit je panggil papa masa tu, tapi lelaki tak dibenarkan masuk. jadinya mama kena hadap sendirian..(ngan ibu2 yg lain gak pn ada). Jam 3.30 pm., mama diberikan suntikan tahan sakit, masa tu mama gagahkan diri keluar dari tempat tu utk cari papa. Alhamdulillah, papa masih setia menunggu. Nampak je papa, mama terus pegang tgn papa sekuat2nya sambil menahan kesakitan. Tak lama lepas tu, nama mama kena panggil & mama pn terus ditolak masuk ke dalam labour room.

Saat yg ditunggu hampir tiba. Anak mama juga sedang berusaha utk melihat dunia, maka mama perlu kuat & tabah. Berkat usaha kita bersama & mendapat keberkatan Allah, maka anak mama selamat dilahirkan pada 5 April 2011 (Selasa) jam 6.43 pm. Perasaan yang tenang & lega bila mama dpt tgk muka anak mama yg cam pakai blusher kt pipi.

Tapi, cuma satu je yg mama terkilan sbrnya, papa takde disisi mama semasa mama sedang bertarung dengan nyawa mama & anak mama. Papa dimana masa tu???, papa sedang berada di surau menunaikan solat & berdoa demi keselamatan kita berdua...(papa nk sgt masuk, tapi takde rezeki)

Mama rasa ni saje la yg mama tulis ye. Next n3 mama tulis yg lain pula. Citer psl hari & mlm pertama kita bersama di katil No. 11 di Wad 6c, Hospital Sg. Buloh.


syg dari mama & papa utk Aina Faqihah.




F.A.M

No comments:

Post a Comment

-Maria Yusoff-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...