♥ A WIFE & MOM'S LIFE ♥: Durian Crepe & Aina

Wednesday, December 5, 2012

Durian Crepe & Aina

Assalamualaikum....

halo..halo.. camne hari2 anda?? hangat ke tak??...hahaha...da cam penyampai radio hot fm lak..
ok, n3 kali ni nk citer pasal durian crepe.  ape tu benda la tu ye.  Ok, korang blh gi kat google, search la pasal ni.  Yang pasti ianya adalah sejenis nama makanan.  Da kata pn durian kn..takkan la pokok kot..kalo yg pokok tu namanya Duranta Gold ok

 Ha..ni rupa pokok yg namanya cam durian tu..ngeh3..


ni la durian crepe yg dimaksudkan hokey.

Durian crepe ni sejenis kuih.  Mula2 dgr nama kuih ni..haku dok bayangkan kuih ni cam garing2 (rangup) gitu. Pasalnya bunyi crepe tu kn lebih kurang cam crispy ye...hahaha... 
Apesal haku blh terjebak dgn kuih ni..pasalnya sibuk sgt kt FB kwn2 citer & upload gmbr benda alah ni.  Kerana sifat ingin tahu yg tggi makanya, haku gi google la pasal kuih ni. Bila baca2 & belek resepinya... terus   terbayang kt kepala ni...cara buatnya cam lempeng or roti jala.  Pasal adunannya takde la jauh beza sgt.  So, dgn rasa ingin tau & ingin rasa sendiri...haku pn nekad nak try buat.

Petang tu gak balik rmh ajak mr. hubby gi cari durian & whipping cream.  (beria2 ko nk buat tu..).  Sampai je rumah...(walaupun time tu tgh mengong2 tak sihat) terus ke dapur ni...anak soh papa nya uruskan...blh gitu..kih..kih... abih tu, kata tgh semangat nk buat.  kalo haku duduk kang jwbnya mmg tak buat la.

Haku pn buka la resepi durian crepe ni.  Tepung sebelah, hp kt sebelah...hahaha....comot hp jadinya..ngeh3..  Tapi pengalamannya...buat kuih ni syok..pasal senang & sedap.  Kalo korang search, byk resepi yg lain2 tau.  Ada tu pakai 1 tepung je, ada tu pakai 5 tepung & yg org kata paling sedap pakai 7 tepung. Setakat ni haku da try 2 jenis resepi & dua2 nya pn jadi gak.  Cuma bezanya, 1 resepi tahan koyak & 1 lagi mudah koyak kulit crepenya.  Pandai2 la korang cari resepi tu sendiri ye.  Kang haku bagi resepi haku kang, tak jadi kulit crepe kang korang ngutuk lak...hahahaha....

Kesimpulannya... Aina sangat SUKA makan kuih ni.  kul 10 mlm pn dia minta lagi.  Dia tau lak tu kuih tu simpan kt dlm peti ais.  Haku buat kuih ni gak pasal nk kawal aina makan durian direct.  Kang panas lak badan dia kalo mkn durian byk2..pasal dia suka SGT makan durian.  Lepas ni haku nk cuba buat pakai resepi yg lain lak.


p/s: demi aina...mama akan lakukan ape sahaja yg terbaik utk awak.

1 comment:

  1. suka tengok aina makan. Beria. mmg crepe mama sedappp (sbnrnya baru pandai nak comment)

    ReplyDelete

-Maria Yusoff-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...