♥ A WIFE & MOM'S LIFE ♥: Projek 2013 : Membakar

Thursday, January 3, 2013

Projek 2013 : Membakar

 hahahaha....membakar la sgt kan...
ok, n3 kali pasal bakar atau nama lain nya 'baking'.  Jangan lak korang pikir haku nk citer pasal en. bakar lak ye..sape en. bakar pn haku tak kenal hokey..  Baking adalah salah satu 'semangat' untuk aku masuk dapur.  Korang tgk..nk masuk dapur pn kena ada semangat.  Seru perlu ada..kalo tak mmg tak berasap la dapur tu..unless korang gi bakar dapur..kompom la berasap kn, siap berapi lagi ada.  Tu bukan setakat dapur, dengan rumah2 korang pn berasap kang...hehehe..acah je. **anak2..jangan main api tau..nnti membakar diri sendiri nya pun**...ngeh3..

Ok, citer pasal 'bake' ni, syok oooo...haku suka gak sebenarnya, walaupun haku takde oven or peralatan yg canggih2 nk main masak2 ni.  Ape saje jenis masakan yg penggunakan kaedah pembakaran haku layan.  Tak kira la bakar ada api ke tak..yg penting sedap.











Korang pn tau kan..masakan yg menggunakan kaedah pembakaran ini adalah salah satu daripada makanan yang sihat utk tubuh badan kita.  Pasalnya, kita akan menggunakan minyak yg sedikit atau tak guna langsung pn utk memasak.  Banyak cara utk kita menjadi sihat.  Untuk info yg lebih lanjut, korang boleh search sendiri.  Pasalnya haku cuma nk citer pasal aktiviti terkini aku je skrg ni.

Bakar membakar ni, adalah projek aku tahun ni, selain daripada projek2 yg lain yg da mmg dalam perancangan.  Alhamdulillah, projek ni telah diluluskan oleh pengarah rumah tangga kami iaitu Mr. Hubby.  So, ni la NPP (new project proposal) haku bagi tahun ini. Hahahahaha....da cam pegawai penyelidik kt tmpt keje lak gayanya.  Projek ni adalah projek suka-suka hati je tau.  Takde niat nk jual pape pn.  Haku tak pandai masak sgt weh sebenarnya..haku masak utk kami 3 beranak je makan.  Kalo ada org dtg rmh, baru la haku masak lebih sikit...**walaupun yg selebihnya tu laki haku yg masak...**hahahaha

InshaAllah, nnti aku try la upload gmbr2 hasil kerja tgn ku yg terbaru ek.  Haku upload pn yg jadi je la, yg tak jadi haku humbang kt tong sampah je la jwbnya...takkan gmbr kt dlm tong sampah pn haku nk snap kan..he


Ok, ni antara hasil yg jadi time aku baru nk try oven.  Maklumlah, ada oven tapi tak reti guna..malu giler weh..hehe

Pavlova                                                                                                       Durian Crepe







     Mini Pavlova




and last but not least.......
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
Chiken Grill
(confirm la bukan haku yg masak...da sah2 ada nandos flag kt atas ayam tu kan)

2 comments:

  1. ngeh2!!! ingat chicken grill dari mama Aina tadi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fuh..untung la kalo sy pandai masak ayam cam tu kak. Hehe

      Delete

-Maria Yusoff-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...