♥ A WIFE & MOM'S LIFE ♥: 2nd Pregnancy : Keperluan Mama *****Set Bersalin*****

Friday, May 30, 2014

2nd Pregnancy : Keperluan Mama *****Set Bersalin*****


Alhamdulillah...esok bermula la 36 mggu usia kandungan ku ini.  Minggu lepas check up, hari selasa ni kena check up lagi.  Lepas ni tiap2 mggu kena check up sampai la time nak bersalin.  Alhamdulillah...baby membesar dengan elok...mama pun membesar gak..tp, last check up berat mama turun 700g.  Kesimpulannya...setelah 9 bulan mengandung ni berat mama cuma naik 5kg ++ je.  Time aina dulu, mama naik berat 10kg lebih.  Tapi, nape mama rasa kali ni mama lebih besar dari time ngandung aina dulu ek?????...ke mmg haku da tersedia besar???? hhhmm... (usap dagu)


Ok la...meh nak citer pasal kelengkapan yg da disediakan.  Alhamdulillah..setakat ni, keperluan untuk mama da sedia.  Tggu time je nak guna ni.  

1) Set Bersalin 
Set Bersalin Tanamera
Bersalin anak pertama haku guna set bersalin Leesa Formula.  Kali ni haku decide nak guna set bersalin Tanamera.  Kalo nk review...tggu lepas haku da guna ye.  Sekarang ni cuma nak compare sikit pasal kandungan yg ada dlm set bersalin ni.  

Set Bersalin Tanamera ni ada 10 item dalam 1 set.  Ada item yg untuk mandi, untuk pakai kat badan & untuk minum.  Setakat yg aku baca & amik tau, takde jamu pape yg nak kena telan.  
 
 Semua org pun kenal VCO kan.  Sangat elok diamalkan untuk kesihatan tubuh badan.  Lalu ngan tak lalu je la ko nak telan minyak tu.  Aku?????....belum try lagi..kalo setakat sapu, ada la buat beberapa kali gak.  Bila baca review, elok sapu & buat urutan kat *tut* kita tu.  Untuk proses bayi keluar dgn lancar dengan minima koyakan & tak perlu jahitan.  Hhhmm....nanti la ku cuba buat ye...

VCO
Set bersalin Tanamera ni mungkin akan lebih memudahkan tugas mak aku nanti.  Sebab ingat lagi, masa bersalin kan aina, tukang urut akan sediakan semua daun2 yg sepatutnya digunakan time mandi.  Mak aku la yg akan menguruskan semua2nya.  Bangun pagi2 mak aku da siap sedia air mandi bercampur dgn daun2 tu..aku tggl mandi je.  Tapi kali ni lebih mudah, buka je sachet, rendam dalam air panas...pastu mandi je la.  Buat sendiri pun blh gaknya kan..tp, takmo la...nak soh mak/mr.hubby yg sediakan gak.  Hahahaha.....ngada2 kan... ye arr...bkn hari2 kot aku bersalin...huhuhuhu....
Cucian Wanita
Herba Mandian
Sabun


Bersalin kan aina, haku mmg takde guna langsung param or pilis tu.  Kalo tgk org dulu2 tu guna pilis kat dahi tu kan..nampak sgt la cam org dlm pantangnya.  Aku time tu cuma sapukan Ginger Cream je kat dahi.  Dalam set bersalin Tanamera ni, ada pilis & param...ok boleh la ku try nanti..(nak sgt rupa cam org dlm pantang konon).  Param / Body Scrub boleh la ku guna seminggu sekali time mandi gak.  Nak kasi hilang kesan2 hitam yg melekat time ngandung ni...huhuhu
Pilis
Param

Set bersalin Leesa Formula aku ada 2 jenis pil kena telan untuk tempoh berpantang tu.  Setakat yg masa aku telan pil tu, Alhamdulillah, takde effect yg teruk jadi kat aku or aina masa tu.  Kiranya, sesuai la utk diterima oleh badan ku masa tu.  Set Tanamera ni lak, cuma ada Teh je untuk diminum.  Boleh ke tak aku telan air teh tu, kita tgk je la nanti ye.. (minum tutup hidung kot...)



 Set Tanamera ada sediakan bengkung gak..sama cam aku beli Set Leesa Formula dulu.  Bengkung Tanamera ni boleh tukar dgn VCO/Brown Soap/Herbal Oil kalo nak.  Tapi, aku tak tukar pun, pasalnya cam takde kepentingan lak nak tukar dgn yg lain tu.  Kurang2nya kalo ada 2 bengkung, boleh la aku guna yg lagi satu kalo yg lagi satu tu basuh or kotor kan.  Ok, yg ni dalam set bersalin Leesa Formula mmg takde...iaitu minyak sapu.  Tanamera ada sediakan sekali minyak ni..boleh la ku bagi kat Wak Minah utk guna time urut badan kan.  Gel utk sapu kat perut yg Leesa punya aku takleh guna.  Nanti perut ku jadi naik ruam merah & gatal.  Yg Tanamera ni punya aku tak tau lagi camne. Harap2nya takde la jadi masalah kat kulit perut gak.  Kali ni niat mmg nak pantang betul2..tu pun kalo berjaya la...hehehe....

Bengkung
Firming Paste
Minyak Urut


Ok...sekian la saje pengenalan serba sedikit utk set bersalin ni.  Nanti tggu aku review lak perbezaan lepas guna set bersalin ni.  Mudah2an..semuanya berjalan lancar la time aku berpantang ni...


sumber gambar : Tanamera  Postnatal

2 comments:

-Maria Yusoff-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...