♥ A WIFE & MOM'S LIFE ♥: Preparation for Newborn

Thursday, May 8, 2014

Preparation for Newborn


32 minggu sudah usia kandungan mama.  Alhamdulillah...setakat ini, semuanya kelihatan normal.  Last check up kat Hospital Az-zahrah, Bangi.  By this time mama da start check up dengan doktor pakar.  Ada beza ke check up doktor pakar dengan doktor biasa?... Hokey..tu kita citer-citer kat n3 lain ye.  Kang lari tajuk la plak. Huhuhu.....

Ok...kali ni nak update sikit pasal preparation utk bakal adik aina ni.  Terus terang mama kata...mama tak buat persiapan apa-apa pun lagi.  Bukan la mama tak excited...tp, mama lebih kepada mengambil langkah2 bertenang & relex je kali ni.  Tak nak ikut nafsu shopping yang giler2 tu.  In Shaa Allah, by the time baby keluar...semua telah dan akan disediakan.

Jadinya, marilah kita membuat checklist sikit, supaya nampak ape yang perlu & apa yang nafsu. Huhuhu.....


....KEPERLUAN DI HOSPITAL....(tak ready lagi)
1.  Pakaian Baby - Newborn size
2.  Newborn Diapers
3.  Mittens & booties for baby
4.  Selimut baby
5.  Napkin
6.  Wet Tissue
7.  Bedung
8.  Pakaian Mama - T-shirt/blouse, kain batik (bergetah), socks, tudung, sweater, tuala kecil, panties
9.  Maternity & breast pad
10. Buku check up & IC - sentiasa dibawa ke mana-mana je.

....BAJU BABY.... (tak ready lagi)
1. Newborn size (new) - belum beli
2. Barut - jahit sendiri je
3. Mitten & Booties - belum beli yang baru
4. Topi - perlu ke tak????
5. Sapu Tangan - guna ape yang ada je la
6. Baju Tidur malam - jumper ada beberapa helai kat dalam storage box
7. Seluar - kena la beli sikit
8. Bedung - cadangnya nak jahit sendiri gak.

.....KEPERLUAN LAIN...... (tak ready lagi)
1. Diapers newborn size - beli sikit je sementara nak muat pakai cloth dypers (CD)
2. Changing mat - kena beli gak ni..time aina tak pernah ada pun.
3. Sabun Basuh Baju - kena register Cosway semula pasal nak beli sabun kat situ
4. Bedak, baby oil, bedak peksan, tisu, sikat, cotton bud, nail clipper, minyak telon
5. Tilam - kena beli pasal aina punya da bawak ke taska
6. Cradle & Baby Cot - ada, tinggal nak bersihkan pape yang patut je
7. Kelambu - ada, tapi kena basuh sikit
8. Baby bean bag - kena pikir banyak kali ni
9. Besen Mandi - guna je besen yang ada
10. Tuala Mandi - beli gak la sehai ke 2 helai
11. Botol Susu - MAM or Tommy Tippie or Avent
12. Breast Pump - Spectra M1 (S3 da rosak)
13. Cooler Beg - yg lama nya ada lagi..tp, cam nak beli satu utk bawak gi ofis
14. Nursing Bra - nak beli lagi 2 helai

.....POST NATAL.....(belum ready)
1. Set Bersalin - Qaseh Gold Adinda sudah semestinya kena ada + yang lain2
2. Tungku - nak beli gak sebiji, pasal dulu time aina guna org sebelah rumah mak punya
3. Kain Batik - kirim kat ayu beli kat langkawi
4. Bengkung - ada 
5. Tukang Urut - Wak Minah la juga
6. Stoking Panjang - pakai je stoking bola papa
7. Maternity Pad - hish...ni yg susah sikit nak jumpa (brand Intimate)


Hmmm....ape lagi ye yang perlu disediakan? Bukan nak kata tak excited, tapi, mungkin sebab jangkaan nya baby girl gak, tu yg cam da ready sikit-sikit tu kan.  Baju-baju aina yang lama-lama memang da siap sedia diasingkan dalam almari untuk baby.  Termasuklah dengan CD yang memang tunggu untuk dipakai je.  Dalam pada tak sedia pape pun lagi ni, Aina adalah org yg paling excited sebenarnya nak dapat adik.  Setiap kali mama balik keje, dia mesti datang peluk & cium2 perut mama sambil panggil baby.  Dia da ready nak jaga adik.  Tido malam pun adik kena tido dgn dia.  Alhamdulillah, aina sangat bijak & bersedia utk menerima kehadiran org baru dalam keluarga dia.  Adik yg belum keluar pun dia da sayang....apatah lagi bila da jumpa adiknya nanti. 





1 comment:

  1. wahh tak lame lg aina nak dapat adik ye.. :-)

    ReplyDelete

-Maria Yusoff-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...