♥ A WIFE & MOM'S LIFE ♥: Bersalin (3) : Delivery With Vacuum Extractor

Tuesday, September 30, 2014

Bersalin (3) : Delivery With Vacuum Extractor


Fuh!!!...panjang nya kisah bersalin nak dihabiskan. Ok2..ni sambungan dari kisah bersalin (1) dan bersalin (2). Alhamdulillah..process bersalin kali ni pun normal gak. Cuma kena kasi sedut sikit la. Ye, anak mama yg no. 2 keluar dengan menggunakan teknik teran & sedut... hahahaha...bunyi cam hape je teknik tu. Jangan la ko tanya kt doktor nama teknik tu...pening doktor tu nak jawab kang. 

Kenapa kena vacuum????



Pasal baby tido gaknya time tu.  huhuhu...
Kisahnya gini...

Lebih kurang kul 2am lebih camtu, aku mmg da baring je la kt katil tu..sambil2 tu bidan dok cek bukaan & pantau contractions.  Bila ada contractions confirm la sakit kan. Nak2 lak air ketuban da makin kurang..sakitnya mmg sakit sgt. Aku tahan sakit smpai gigil2 badan kot. Mr. Hubby da risau je nengoknya...tp, haku takleh nak teran lagi pasal doktor belum sampai. Cuma bila da tak tahan sgt, nurse2 kt situ offer la ubat tahan sakit menjelang nk tggu doktor sampai tu kan. 

Masa bersalin aina aku kena cucuk kt 'montot' utk tahan sakit. Kali ni, psl bersalin kt private hospital, konon2nya takmo la ubat tahan tu, pslnya dalam kepala ni dok pikir psl charge mahal je. Hahahaha...sape soh ko nak beranak kt hospital swasta..padan ngan muka sendiri.  Mr. Hubby tanya gak, nak tak amik gas utk tahan sakit. Confident ni, takmo pape gak...sampai la mmg da tak blh tahan sgt..ok la, nak gak la..hehehe...

Tahan Sakit

Nurse pun get ready nak cucuk kt montot...diorg soh aku mengiring..tiba2, dtg sorang lg nurse ckp nak cek bukaan dulu..tgk da bape..kalo da bukaan 10cm buat pe nak cucuk tahan sakit..buat rugi je katanya..Ok la...betul gak kata diorg tu..lg pn da lama gak haku tahan sakit.  Nurse tu pun cek la..betul da 10cm. So, cancel ubat tahan sakit tu... Ko tahan je la sakit ko tu sendiri..hhmm...

Bila bukaan da cukup besar..diorg soh push..yes i'm try tu push...tp, contractions tak cukup kuat & lama.  Lepas 3 kali push...contraction hilang & amik masa yg lama utk dtg balik.  Mmg haku sempat rehatkan mata kejap..baru rasa nak push lg.  Hampir kul 3am doktor Mashitah pun sampai..dia pun mula la tgk pape yg patut & sedia utk sambut baby.

Malangnya, baby still dok je kt lorong tu...Nurse siap panggil Mr. Hubby utk tgk kepala anak dia da hampir sikit je lg nak keluar..Ok, mula2 dia bagi kata2 semangat supaya aku push lg kuat.  Bila da lama sgt kat lorong...doktor pun da kata, dia bagi masa 1/2 jam..kalo tak keluar gak dia bantu.  1/2 jam berlalu...keadaan masih sama..baby tak keluar gak lagi.  Last2 doktor pun kata "doktor bantu ye"..dia pun mula la tunjuk kn cup vacuum tu & cakap dgn nurse utk rendahkan tahap sedutan psl kepala baby da dekat sgt cuma takmo keluar je.


Alhamdulillah, dgn bantuan doktor & vacuum, baby inas selamat dikeluarkan & berada dalam keadaan yg sihat juga.  Elok je keluar terus doktor letak baby kt atas perut haku psl dia nak gunting tali pusat. Ku sempat tgk muka Mr. Hubby masa tu, dia terdiam je tgk baby tu.  Dia terus cium dahi aku & ucap alhamdulillah...haku pun tercengang gak sebenarnya..bila dgr dia ucap syukur tu, baru aku pun sebut gak..hahaha...kaget ko, tgk anak dok terletak je kt atas perut sambil nurse2 tu lap & masukan tiub kt mulut baby utk sedut keluar lendir2 yg ada kt dia.  Fuh!!!...aina dulu tak merasa nak tgk, psl dia keluar tak nangis. Pengalaman yg sgt berbeza.


Lepas doktor siap jahit & keluarkan uri, baby pun diorg nak bawak gi nursery utk bersihkan & pantau keadaan dia. Haku pun takde masalah pape..jadinya kitorang pun pegi naik wad & tggu baby dtg lepas 1/2 jam. Lebih kurang dlm kul 4am haku ditolak masuk wad.  Lapar? Haus?..segala macam rasa pun ada. Ngantuk adalah yg paling utama.  Kul 4.30am baby pun sampai psl dia da nangis..so aku kena la susukan dia.. MasyaAllah, maha besar Allah, anak ku sgt comel & cantik serta putih kulitnya. Mukanya saling tak tumpah cam kakak. 

Ok, sekian dulu.

2 comments:

  1. Replies
    1. tima kasih... Alhamdulillah. Sekarang ni da start keje pun. :-)

      Delete

-Maria Yusoff-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...