♥ A WIFE & MOM'S LIFE ♥: Inas : Allah Maha Pelindung

Friday, October 3, 2014

Inas : Allah Maha Pelindung

Saje2 nak share gambar ni...eh..eh tetiba lak kan..

Bulan 9 adalah bulan yg meletihkan tetapi banyak memberikan pengalaman baru. Bulan 9 meletihkan pasal byk program yg kena melibatkan diri & keluarga. Bulan 9 gak bulan yg membahagiakan buat BFF ku Afzan Arifin (tggu n3 khas). Bulan 9 buat poket ku kering... :-(

Tapi disebalik itu, bulan 9 adalah bulan yg membuatkan kami sekeluarga bertambah erat antara 1 dgn yg lain..eceh!!! Tu la mukadimah bagi bicara kali ini.. 




 16 September 2014 @ Jusco Rawang

Confirm aku takkan lupa peristiwa tu.  Walaupun anak aku selamat, tp kejadian tu memang sentiasa terbayang2 je. Inas hampir hilang dari kami. Bukan la sikit org kat jusco rawang tu & bukan la sikit org kt depan store PDI tu..tp, kenapa la ko nak try gak.  Mungki kalo aku leka...inas ntah ke mana la gaknya.  Alhamdulillah..Allah Maha Pelindung & Inas masih lagi dianugerahkan pada ku utk dipelihara dengan sebaiknya.



Aku singgah kt store PDI utk tgk t-shirt psl ada offer selai RM19. Panggil la si papa utk tgk sama dgn harapan blh la dpt selai ke 2 helai ke kan..hehehe... Papa pun dtg dgn tolak stroller yg Inas tgh tido kt dlm stroller tu.  Aina dgn mak awon nyer masa tu & tak jauh pun dari kami.  Lepas papa parking keta stroller kat sebelah ku, pastu dia nk tgk baju kt store tu gak..tp, belah dlm sikit but still masih lagi berhampiran aku ngan inas.  Aku pn tgk la baju yg 19 hengget tu smbil pilih2 kaler & saiz sambil jenguk si kecil kt dlm stroller.  Sungguh ku bg tau..stroller tu sgt dekat dgn aku..mmg bersentuh pn dgn stroller tu.  

Masih lagi membelek baju sambil perati inas..tergerak lak mata pusing badan lebih sikt n nampak stroller anak ku dipegang seorang lelaki.  Terus hati mak berderau kau..elok je aku pandang..dia terus lepaskan tgn dia & blah dari situ.  Ko nak expect haku tanya dia ke nape pegang stroller???... mmg aku tak tanya pun..psl aku cam terpaku jap.  Aku pikir kot2 la org tu kenal aku ke..kenal laki aku ke..takmo la berperasangka buruk kt org.  Dah tu, terus aku amik stroller & tolak kat kakak aku.  Perasaan aku masa tu, berdebar2 giler..sambil pikir nape dia pegang stroller.

Dah tu, takmo la dok kt situ lama2..terus ajak balik rumah psl fobia tak hilang.  So, korang yg bwk anak-anak kecik gi jenjalan2 kt mana2 tempat sekali pun, hati-hati la ye.  Malang kita tak leh nak jangka. Tengok la anak2 yg korang bwk tu..kalo blh ikat, ko ikat la kt pinggang... :-).  Pastikan anak sentiasa berada di hadapan & di sisi korang.  Pegang la tgn diorg & kejar la diorg bila diorg berlari. Jangan leka & jgn biar anak2 pegi jauh dari kita.  Pastikan kita bergerak lebih pantas daripada mereka ye. Mudah2an anak2 kita semua dilindungi oleh Allah sentiasa.

4 comments:

  1. Betul...saya suka nasihat dari mommy...bila anak berlari kita kena lagi pantas berlari dari anak...anak julia pun jenis kuat berlari kt pasaraya...so mmg terbatas nak sopink sebenarnya...tu pi sekejap2 je...janji anak dpn mata

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan..anak2 ni suka explore dgn cara mereka sendiri...nk ditegah sgt pn tak blh..nnti terbantut kreativiti mereka. Yg penting kita kena beringat sentiasa.

      Delete
  2. semoga anak2 kita sentiasa dilindungi olehNYa..

    ReplyDelete

-Maria Yusoff-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...