♥ A WIFE & MOM'S LIFE ♥: DEMAM VIRUS

Tuesday, November 4, 2014

DEMAM VIRUS

Apa itu Demam Virus? aka Viral Fever?



Virus demam terjadi akibat jangkitan virus.. Kebiasaannya tubuh akan bertindak balas dengan virus tersebut, dan ia akan pulih dalam jangkamasa beberapa hari. Bergantung kepada jenis virus yang menyerang.



Simpton demam virus biasanya batuk, mata merah, sakit kepala, sakit sendi, hidung berair..dll



Punca virus demam / viral fever

- terdedah secara langsung dengan virus tercebut

- udara, atau makanan/minuman yang tercemar

- hubungan seksual atau injection

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
28-31 Oktober 2014.  Hamik ko..dpt mc sampai 4 hari. Seronok ke dpt mc lama2 gitu..eeh..mesti la syiok kn..psl tak yah gi keja..huhuhu… Seronok yg tu je ko amik kira..sakit pening demam ko tak pikir.  Hhhmm….last week adalah minggu yang memenatkan badan.  Weekend kami ke gambang water park. Isnin cuti psl nak rehat2 kat rumah. Hari selasa sampai jumaat start bantai demam yg lambat nak kebah. Alhamdulillah…aku tetap bersyukur gak. Penyakit tu kan penghapus dosa-dosa kecil. Sekurang2nya ada la dosa-dosa ku yg terhapus..hehehe..

Demam kali ni mmg berat sikit.  Kepala jadi sakit sgt2, mata pun berat je angkat, demam lak tinggi panasnya, badan pun jadi sengal2 & lesu.  Sampaikn nak angkat Inas Nabeehah pun rasa cam tak larat sgt da.  Alhamdulillah, aku masih ada mak sebagai tempat mengadu & bermanja2.  So, last week mmg aku & anak2 check in ladang baru.  Mr. Hubby kena outstation ke Melaka..

Alhamdulillah, bos aku seorg yg memahami walaupun dia tak kawin lagi.  Aku pun bersyukur sgt2 ada Afzan Arifin sebagai kawan yg willing membantu amik alih keje2 aku sepanjang aku mc tu.  Aku takmo la citer pasal ubat or klinik sgt kt sini. Pada aku, hari rabu tu Allah belum nak kembalikan kesihatan ku seperti sediakala.  Jadinya aku ke klinik perdana lak utk tukar ubat.  Alhamdulillah, hari khamis getting better..

Petang khamis gagahkan diri ke PJ pasal kena amik Mr. Hubby lak. Rupa2nya dia pun demam gak….& symptom yg sama gak cam yang aku kena.  So, mlm tu, mengadap la kami kat doctor rozaida lagi. Mr. Hubby pun dpt mc utk hari jumaat & bekalan ubat.  Kalo tak kebah gak, hari sabtu kena buat blood test.  Paling kesian adalah aina, dia la yg paling lambat kebah demamnya.

Ok, tu je la nak citer…ni pun masih ada rasa saki baki penyakit belum nak betul2 sembuh ni.

1 comment:

  1. Wa pernah kena demam ni masa tahun lepas. mmg sakit gile badan pastu suhu kejap tinggi kejap rendah.

    Get well soon! ubat teruskan sbb klu belum sembuh habis stop ubat dia boleh dtg balik.

    ReplyDelete

-Maria Yusoff-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...