♥ A WIFE & MOM'S LIFE ♥: ♥ Jom Jahit : Skirt Kembang ♥

Tuesday, May 19, 2015

♥ Jom Jahit : Skirt Kembang ♥

 

Jemput tengok dulu gambar skirt yang kembang semangkuk tu ye... :-)

Kembang kan .... hehehe..

Takde la leceh sangat nak buat skirt ni sebenarnya.  Kalo focus buat dari start gunting sampai la ke jahit, rasanya tak sampai 1/2 hari da siap kot.  Tapi, i buat ambil masa 2 malam la.. 1 malam untuk gunting and 1 malam lagi untuk jahit lak.  Maklumlah tukang jahit ada anak kecik.  Time dia tido la boleh nak buat keje-keje gini.  Tu pun kalo tido nya betul-betul lena.  Alhamdulillah siap gak la walaupun amik masa lama kan.  Siap je malam tu terus gosok ala kadar and esok pagi terus pakai pegi keje... i memang gitu.. semua yang jahit sendiri nak pakai terus kalo boleh..hahaha... nampak tak ketaksubannya kat situ...

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦
Ok..meh i citer secara ringkas proses buat skirt ni.  Ni pun nota untuk diri sendiri gak sebenarnya.

Material kain : 2 meter kain Lycra (beli kat Gio Fabrics, Bandar Baru Bangi)
Colour : Mustard
Harga : RM8.90 semeter


Sebelum mula kena la amik ukuran dulu ye.

1) Labuh 
2) Pinggang : panjang pingang bahagi 4 + 2"
3) i tak amik ukuran punggung pasal i amik sehabis kain (bahagian bawah).


Cara buat : 

 1) Kain lipat 4
2) Lukis pola (i buat kat kain terus)
3) Gunting kain ikut pola / lukisan (make sure tambah kan basi sebelum gunting)
4) Camtukan kain (belah tepi)
5) Jahit tepi bahagian yang camtum tadi
6) Jahit kelim untuk masukan getah 
7) Masukkan getah (ikut ukuran pinggang)
8) Jahit tepi kain bawah skirt
9) Kelim kecil kat kain bawah skirt

Ok....done.


No comments:

Post a Comment

-Maria Yusoff-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...